Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Three Carrots for Clive Algar’s Flowers in the Sand

Flowers in the Sand

Verdict: carrot

I tend to steerclear of most South African writers, simply because of their monotonous ramblings of a time gone by and complete lack of imagination. But author Clive Algar seems to be changing my opinion.

By blending the richness of his own fictional characters with one of South Africa’s most historic events, he has created an enticing journey of a woman trying to survive against all odds.

Verdict: carrot

With the Anglo-Boer War as background, and the first shots fired at Kraaipan, south of Mafeking, the reader is introduced to the turbulent times that these characters have to cope with in their daily lives.

Algar mixes historical facts and personalities with fictional characters which suggest that the story is a true account of Emma’s dilemma in surviving the cruel conditions.

Uitspraak: wortel

Die Anglo-Boereoorlog (1899-1902) bly nou maar ’n gewilde bron vir fiksie. En soos met alle historiese romans bly die uitdaging om oor mense se lotgevalle te skryf en nie te swig voor die versoeking om al daardie swaar verworwe navorsingsmateriaal aan die teks op te dwing of ’n militêre verslag te skryf nie. Clive Algar verstaan ongetwyfeld dié kuns.

Selfs al word al sy historiese karakters mense van vlees en bloed – veral Jan Smuts – is sy boek hoofsaaklik die storie van Emma Richardson. Emma is ’n vrou uit die Britse werkerstand wat haar ná onvoorsiene gebeure in die Namakwalandse dorp Okiep bevind, waar haar man in diens van ’n mynmaatskappy is.

Book Details

 

Please register or log in to comment