Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Andre Brink, Abraham de Vries, Ingrid Winterbach en ander gesels oor die gebruik van skuilname

Die literatuurgeskiedenis is vol van skrywers van regoor die wêreld wat om verskeie redes onder skuilname geskryf het. Stephanie Nieuwoudt het gaan uitvind waarom sommige van ons plaaslike skrywers ook soms ‘n skuilnaam verkies het.

PhilidaDie behoue huisPiekniek by HangklipDie aanspraak van lewende wesensJy-weet-wieWolwedans in die skemerVuur op die horison

Sy gesels onder andere met André P Brink wat onder verskeie skuilname, insluitende Adrienne du Toit, geskryf het, Abraham H de Vries wat as Thys van der Vyver drie misdaadromans die lig laat sien het, Ingrid Winterbach wat ‘n mate van anonimiteit met Lettie Viljoen behou het en François Bloemhof wat sy rillers met liefdesromans afgewissel het onder die naam Leo Bekker. Oud-NB-uitgewer Kerneels Breytenbach en LAPA-uitgewer Charlene ­Hougaardt deel ook hul ervaringe van dié verskynsel.

André P. Brink het dit gedoen. En Abraham H. de Vries, en Samuel Langhorne Clemens en Eric Blair.

Hierdie skrywers het almal op die een of ander tyd in hul loopbaan van skuilname ­gebruik gemaak.

Brink het dekades gelede as student onder verskillende skuilname, waaronder ook Adrienne du Toit kortverhale geskryf. De Vries het as Thys van der Vyver drie misdaad­romans ­geskryf, waaronder Alibi van ’n verdagte. ­Clemens is meer bekend as Mark Twain, en Eric Blair is niemand anders nie as die man wat as George Orwell ­bekend sou word.

Book details

 

Please register or log in to comment