Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Breyten Breytenbach gesels oor die Dansende Digtersfees: “’n Fees van woorde en beweging”

Breyten Breytenbach

 
Die eerste Dansende Digtersfees (in Engels die Dancing in Other Words-fees) vind eersdaags by Spier in Stellenbosch plaas. Dié projek is as vennootskap tussen Spier en die Gorée Instutuut se Pirouge Kollektief, ’n internasionale groep veteraan-digters, van stapel gestuur.

Breyten Breytenbach, lid van dié kollektief en kurator van die Dansende Digtersfees, het aan LitNet se Francis Galloway verduidelik waarom hulle dié fees hou en waaroor dit gaan. Breytenbach beskryf die samekoms as “’n fees van woorde en beweging (al is dié ook subtiel en soms onsigbaar) wat ‘n posisionering impliseer, en nié om die digkuns as kommoditeit of slimmigheid of gezoem vir feesvee nie”.

FG: Die geleentheid word beskryf as “’n internasionale fees van digters en digkuns”. Hoe sluit hierdie geleentheid aan by soortgelykes elders in die wêreld (en plaaslik)? Hoe verskil dit? Wat laat dit “dans”?

BB: “Internasionaal” omdat die meerderheid deelnemende digters van elders kom. “Dans” omdat die beswerende beweging van poësie voorop gestel word – behalwe nou vir die aanname dat om te dig ‘n dans met die onnoembare is.

KatalekteImagine AfricaOm die gedagte van geelBody BereftMankepank en ander verseDie SneeuslaperAgaat

Louis Esterhuizen het ook met Breytenbach oor die fees gesels en Breytenbach het meer oor die Pirouge Kollektief vertel. Breytenbach verduidelik dat dié groep mense onder meer die “fasilitering van kunsskeppende inisiatiewe, bemiddeling van moontlikhede en vaardighede, vergestalting van ʼn eties-bewuste verbeelding, die erkenning van die maatskaplike rol en verantwoordelikheid van kulturele kreatiwiteit” ten doel het:

Breyten, ten eerste van harte geluk met ’n uitsonderlike inisiatief … ’n Mens kan bykans nie meer wag om hierdie reuse van wêreldliteratuur op één verhoog en dit nog hier op ons voorstoep mee te kan maak nie. Daarom, by wyse van kontekstualisering, volg ’n paar vrae hieronder.

Ten eerste, die naam vir die fees: “Dancing in Other Words / Die Dansende Digtersfees”. Ietwat ongewone, dog inspirerende, naam vir ’n poësiefees, is dit nie? Hoekom is daar spesifiek op dié naam vir die fees besluit? Brei sommer ook uit om die subteks van “saam-mekaar-andersmaak”?

Dankie, Louis. Die heel eerste opmerking moet egter wees dat hierdie inisiatief in die beste sin van die woord ʼn kollektiewe spanpoging is. Wat aangebied gaan word tydens die fees self sal die produk van ʼn proses wees wat uit verskillende bronne gevoed word, nog besig is om te gebeur, en verder as die saamkoms in Meimaand sal strek. Ek sal later meer daaroor sê.

Boekbesonderhede

e-Boek opsies – Laai nou af! !


 

Please register or log in to comment