Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Bibi Burger resenseer Verstevlei deur Jaco Fouché

VerstevleiUitspraak: wortel

Enigiemand wat al ’n boek deur Jaco Fouché gelees het, ken al sy hoofkarakters – “karakters wat weerloos is, maar tog bereid is om moeilike dinge aan te pak,” soos hulle beskryf word in Willem de Vries se onderhoud met Fouché. Hierdie karakters herinner aan dié van Anita Brookner, ’n Britse skrywer wat net so onderskat word soos Fouché. (Sy werk wen literêre pryse, maar bly steeds op die kantlyne van die kanon. Dit word byvoorbeeld nie vertaal nie en die titel van Jaco Botha se resensie van Verstevlei is “Nie vernuwend, maar plesierig”.) Beide Fouché en Brookner se protagoniste is altyd eensame persone vol twyfels en spyt, buitestanders en waarnemers.

Soos Fouché se ander hoofkarakters het ook Renier Proot ’n onsekere en skeptiese siening van manlikheid. Dit is asof dit ’n raaisel is wat hy net nie kan uitwerk nie, iets waaraan hy altyd net te kort skiet. Reeds op bladsy 11 noem hy byvoorbeeld dat hy die naam van sy suster, Michelle, gebruik as vae liefdesbelangstelling wanneer hy voel sy heteroseksualiteit word bevraagteken. Die verwagting van ’n ander karakter, Lena, dat ’n man haar moet versorg en beskerm, word sonder kommentaar weergegee, maar dit blyk dat Renier verward is oor hoe hy aan hierdie vereistes moet voldoen.

Boekbesonderhede

 

Please register or log in to comment