Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Bernard Odendaal resenseer Skulp deur Hennie Aucamp

SkulpUitspraak: wortel

Nadat die veelsydige Hennie Aucamp sy buiging op die digkunsverhoog gemaak het met bundels liedtekste, tree hy in 1984, met Die blou uur, ook as kwatryndigter in die kalklig. In 1996 (Pluk die dag) en 1999 (Koerier) volg nóg versamelings kwatryne, en nou met Skulp ’n vierde.

’n Verwantskap tussen liedtekste en kwatryne is geleë in die vormtug en die gevolglike vernuf wat hulle van die digter vereis. Heel dikwels is die strofevorm wat Aucamp vir sy liedtekste kies, juis die vierreëlige. Die spel met klank- en metriese patrone, met woordskepping en woordbetekenisuitbuiting (en die moontlikhede tot klimaktisering en antiklimatisering, tot kontraswerking en ironisering wat dit alles bied), is aspekte waarin Aucamp as digter uitmunt. Daarby moet sy vernuf met die raak, gebalde beeld gevoeg word.

Boekbesonderhede

 

Please register or log in to comment