Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

André Brink bring hulde aan Nadine Gordimer (1923 – 2014)

Nadine Gordimer

Nobelpryswenner vir Letterkunde Nadine Gordimer het verlede week op die ouderdom van 90 jaar in haar huis in Johannesburg stil heengegaan. André P Brink het ‘n ontroerende huldeblyk aan haar geskryf waarin hy Gordimer se merkwaardige pad deur sy lewe vereer.

Life TimesLying DaysNone to Accompany MeOn the MinesTelling Times

No Time Like the PresentA Guest of HonourJuly\'s PeopleA World of Strangers

“Daar is nie baie ander mense vir wie ek dié omslagtige pad sou aangepak het nie, maar dit is die minste wat Nadine verdien,” skryf Brink en onthou hul jarelange vriendskap. Hy sluit af met ‘n kwellende gedagte oor haar werk: “Partykeer is dit net ’n enkele reël wat mens ’n leeftyd kan besig hou: ‘Who of us can know, what it means to love?’ Miskien is dit waarheen alles wat sy ooit geskryf het, uiteindelik terugkeer.”

“If Nadine could ­have seen you now,” het Karina gesê toe sy ’n paar minute gelede hier inkom waar ek langbeen in ons bed sit met die rekenaar op my skoot en pik-pik soos ’n brandsiek hoender met een vinger op ’n slag om van een toets na die volgende my pad te vind deur ’n wildernis van dertienhonderd woorde oor dié merkwaardige mens se pad deur my lewe. Daar is nie baie ander mense vir wie ek dié omslagtige pad sou aangepak het nie, maar dit is die minste wat Nadine verdien.

As ek op Karina se opmerking moes reageer, sou ek my heel eerste kon voorstel hoe Nadine oor die prentjie sou skaterlag: want hoe seer sy ook al as doodernstige mens beskou is, kon niemand ooit haar humorsin onderskat nie.

Boekbesonderhede

Photo courtesy Victor Dlamini

 

Please register or log in to comment