Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Alfred Schaffer se Mens dier ding benoem vir 2015 VSB Poësieprys

Alfred Schaffer

 
Mens dier dingKom in, dit vries daar buiteKooiAandag! Alfred Schaffer se jongste digbundel – Mens dier ding – is genomineer vir die gesogte VSB Poësieprys, die grootste Nederlandse prys vir ‘n bundel wat in die voorafgaande jaar gepubliseer is.

Die beoordelaars beskryf Schaffer se bundel as ‘n waagstuk en maak melding van die enorme omvang van registers wat dié digter gebruik. “Deze bundel onderzoekt op indringende wijze fenomenen als ‘macht’, ‘geweld’, ‘roes’ en ‘mythe’. Schaffer toont aan dat de schotten tussen mens, dier en ding, maar ook die tussen literaire genres, vaak flinterdun zijn. Duizelingwekkende beelden zorgen daarbij op elke bladzijde voor taalvuurwerk,” skryf die organisasie op hul webtuiste.

Saam met Schaffer op die kortlys verskyn Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Hester Knibbe en Peter Verhelst. Lees die beoordelaarsverslag:

Daar zat veel jong talent tussen, met een eerste of tweede bundel van een verbluffend niveau. Hemelbestormers zijn ze niet, deze nieuwe generatie – van vernieuwingsdrift is geen sprake, maar wel van humor, oorspronkelijkheid en kwaliteit. Verstaanbaarheid en communicatie lijken belangrijker geworden, waarmee niet gezegd is dat deze poëzie dicht bij huis blijft. Ook van meer gevestigde namen verschenen er bundels die de faam van de dichters bevestigden en verder versterkten. De jury was zeer onder de indruk van de reikwijdte van veel van deze gedichten.

Schaffer woon in Kaapstad en doseer aan die Universiteit Stellenbosch. ‘n Versameling van sy gedigte, met vertalings deur Daniel Hugo, het as Kom in, dit vries daar buite by Protea Boekhuis verskyn.

“Alfred Schaffer (1973) werd drie keer eerder voor de VSB Poëzieprijs genomineerd: met zijn bundels Dwaalgasten (2002), Geen hand voor ogen (2004) en Kooi (2008),” skryf die Nederlandse nuusblad NRC Boeken.

Die wenner word op 28 Januarie 2015 aangekondig.

Baie geluk, Alfred!

Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Peter Verhelst zijn genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015, de grootste Nederlandse poëzieprijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. Dat is zojuist in VPRO-radioprogramma ‘Nooit meer slapen’ bekendgemaakt.

De vijf dichters zijn door de jury, onder leiding van NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch, op de shortlist gezet met de bundels Vlinderslag (Gerbrandy), Ik trek mijn species aan (Janssen), Archaïsch de dieren (Knibbe), Mens Dier Ding (Schaffer) en Wij totale vlam (Verhelst).

Boekbesonderhede

 

Please register or log in to comment