Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Adriaan van Dis Wins the 2015 Constantijn Huygens Prize for Complete Works

Adriaan van Dis

 
Alert! Dutch author Adriaan van Dis has been awarded the esteemed Constantijn Huygens Prize for his complete works.

TikkopBetrayalMy Father's WarRepatriatedAdriaan Van Dis

 
Van Dis has spent a lot of time in South Africa and on the continent, particularly to do research for his 2010 novel Tikkop which tells the story of two white men – a Dutchman and a South African – who team up to join the international resistance movement against apartheid. It was translated into English as Betrayal by Ina Rilke (longlisted for the 2014 IMPAC Dublin Literary Award); and into Afrikaans as Tikkop by Daniel Hugo and published locally by Protea Boekhuis.

This award-winning author is also an award-winning television presenter and producer. In 2008 he created a seven-part documentary series titled “Van Dis in Afrika”, reporting on his travels in South Africa. It went on to win the biggest Dutch television award, the Zilveren Nipkowschijf Prize.

The Van Dis oeuvre includes novels, novellas, short stories, essays, poetry, plays and various works of non-fiction. The Constantijn Huygens Prize is awarded by the Jan Campert-stichting and will be presented to Van Dis during the next Writers Unlimited Festival in January 2016.

Congratulations, Adriaan!

Constantijn Huygens-prijs 2015 voor Adriaan van Dis

De Jan Campert-Stichting kent de literaire prijzen van de gemeente Den Haag toe en heeft de jaarlijkse Constantijn Huygens-prijs 2015 toegekend aan Adriaan van Dis voor zijn hele oeuvre.

Adriaan van Dis (1946) is de schrijver van een indrukwekkend literair oeuvre. Hij kwam als embryo uit Nederlands-Indië naar Nederland, met zijn Nederlandse moeder, zijn drie donkere halfzusjes, en zijn getraumatiseerde en agressieve vader. Over zijn jeugd als bastaardkind verhaalt hij ontroerend in de romans Indische duinen en Familieziek waarmee hij ‘de schatbewaarder’ van de trauma’s van zijn ouders werd. Het recente Ik kom terug is een geestig en nietsontziend testament in romanvorm. Niet alleen van de moeder, die in flarden haar verhaal vertelt, de zoon met vulpen in de aanslag om alles alsnog te noteren, maar ook het testament van de zoon. Terwijl hijzelf de 65 al gepasseerd is, stelt hij het in beton gegoten beeld van zijn ouders alsnog bij. In romans als Tikkop en De wandelaar blijkt ook zijn diepe interesse voor de ‘ander’, voor andere culturen en voor vluchtelingen die, hoewel dichtbij, in heel andere omstandigheden verkeren dan de Europese mens. Zijn reizen en belangstelling voor internationale literatuur hebben hem tot man van de wereld gevormd, waarvan zijn werk getuigt.

Van de jury maakten deel uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Jan de Roder, Carl De Strycker en Maria Vlaar.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 10.000 verbonden. Eerdere recente laureaten zijn: Mensje van Keulen (2014), Tom Lanoye (2013), Joke van Leeuwen (2012) en A.F.Th. van der Heijden (2011). 

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationaal literatuurfestival Writers Unlimited / Winternachten op zondagmiddag 17 januari 2016 in het Theater aan het Spui in Den Haag. Dan worden ook de overige Haagse Literatuurprijzen van de Jan Campert-Stichting uitgereikt.

Book details

 

Please register or log in to comment